AZ UNIVERZUM


                                                     

 

 


Nyitóoldal        Bemutatkozás        Ráckeresztúr        Fotóalbum        Videók       Linkek        Kapcsolat

Otthonunk a Tejútrendszer

 

A Tejútrendszer oldalnézete

 

A Tejútrendszer felülnézete

 

 

A Naprendszer helye a Tejútrendszerben

 

A Naprendszer

A Naprendszerünk bolygói, a Naptól kifelé: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz

(Nagyság szerint méretarányosan, az egymástól való távolságuk szerint nem!) 

 

A Föld

 

A Föld és a Hold az űrből nézve

     

     Kevés olyan téma van a világon, mely annyira megosztja a közvéleményt, mint az a kérdés, hogy egyedüli értelmes lények vagyunk e az Univerzumban? Anélkül, hogy  Kevés olyan téma van a világon, mely annyira megosztja a közvéleményt, mint az a kérdés, hogy egyedüli értelmes lények vagyunk e az Univerzumban? Anélkül, hogy tudományos fejtegetésekbe kezdenék, (nem is tudnék, hisz nem vagyok tudós) bátran ki merem jelenteni: Véleményem szerint nagyon sok civilizáció létezik a Világmindenségben!!

  Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor hol vannak? Miért nem tudunk róluk, miért nem tudunk kapcsolatba lépni velük?    Nos, ez már egy olyan kérdés, melyre nem lehet néhány szóval válaszolni!

     Azzal kell kezdeni, hogy az Univerzum térben és időben végtelen. Az emberi életehhez képest csak egy röpke pillanat. Valójában nem is csak ehhez képest, hanem az Univerzum kb. 13,7  milliárd évéhez (ami csak egy feltételezett, az Ősrobbanás óta eltelt idő és nem biztos, hogy ez az Univerzum valódi kora) vagy a Föld kb. négy milliárd évéhez képest is. Gondoljunk csak bele: minössze 56 éve küldtünk egy ember alkotta szerkezetet (Szputnyik-1) a Világűrbe és szintén kb. 50 éve működik a SETI (Search for Extratrrestial Intelligence, magyarul: Földönkívüli Intelligencia Utáni Kutatás)

     Az  időről ennyit. Úgy érzem ennyi kellőképpen érzékelteti, hogy egy emberöltő szinte semmiség az Univerzum feltételezett korához képest. Ha a tér fogalmával (ebbe tartozik a mérettávolság fogalma is) kezdünk foglalkozni, akkor meg kell ismerkednünk a csillagászatban használatos egyik mértékegységgel. A hatalmas távolságok érzékeltetésére már nem jó a hétköznapi életben nagyobb távoságokhoz használt kilóméter. Olyan hatalmas számokkal kellene dolgoznunk, amely nagyon megnehezítené a dolgunkat. Helyette a fényévet használjuk. A fény mint tudjuk 300000 km/s sebességgel terjed. Ezzel, egy év alatt megtett távolság az Univerzummal kapcsolatban használatos egység. Ennek hallatán bizonyára elképed az átlag ember!! Mennyi utat tesz meg a fény egy év alatt? Az emberi elme számára szinte felfoghatatlanul hatalmas távolság, de könnyen kiszámítható:

60x60x24x365x300 000=9 460 800 000 000 km

(kilenc billió négyszázhatvan milliárd nyolcszáz millió)

    Gondoljuk el: Galaxisunk, a Tejút átmérője 100 000 fényév!!

    Ezek után nézzünk körül, hogy hol találhatunk értelmes életet? A Naprendszert már alaposan átvizsgáltuk és kijelenthetjük, hogy értelmes életnek itt nyoma sincs!! Még a Marson sem találtunk erre utaló jeleket. Tehát marslakók, (kis zöld emberkék) nem léteznek! Bár a Marson találhatók olyan nyomok, melyekből arra lehet következtetni, hogy valamikor létezhetett ott élet. Azonban néhány milliárd éve történt ott valami, (pl. egy aszteroida becsapódás) melynek következtében megváltoztak a körülmények. A legújabb kutatások szerint a víz (fagyott állapotban) jelen van a Marson, tehát az élet jelenléte alacsonyabb szinten nem zárható ki!! Ha ez igaznak bizonyul, hatalmas eredménynek fog számítani, viszont pl. egysejtüekkel nem kommunikálhatunk! A Naprendszer többi bolygóján olyan körülmények uralkodnak, hogy az élet jelenléte kizárható!

     Ha hozzánk hasonló értelmes lényekkel akarunk találkozni, akkor távolabbra kell tekintenünk. Galaxisunkban, becslések szerint, mintegy kettőszáz milliárd csillag található! Ezek többségének vannak bolygói!!! Ezekből már több mint ötszázat sikerült az elmúlt években azonosítani. Ezeket nevezzük exobolygóknak. Csakhogy ezek nem Földtípusú kőzetbolygók, hanem a Jupiterhz és a Saturnuszhoz hasonó óriás gázbolygók. Ráadásul nem az un. lakható övezetben találhatók. Lakható övezet az amelyben, (a mi Naprendszerünket tekintve) a Föld  és a Mars található. Tehát tovább kell keresgélni!! A legfrissebb, (2015 nyarán) közzétett kutatási eredmény szerint  találtak egy a Földnél valamivel nagyobb kőzetbolygót. Ez viszont olyan közel kering a napjához, hogy ha a mi Napunk körül keringene, akkor nem is létezhetne, az igen magas hőmérséklet és gravitáció miatt.  Viszont az a csillag mely körül kering a napnál jóval alacsonyabb hőmérsékletű. Tehát sok minden elképzelhető! A további kutatások sok mindenre választ adhatnak. Reménykedjünk!!!

   A felfedezéseket Kepler-űrtávcsőnek köszönhetjük. Ennek élettartamát a NASA több évvel meghosszabította, tehát  van remény!!!

   Végezetül annyit szeretnék a fentiekhez hozzáfűzni, hogy az itt leírt konkrét információk a műholdas, ismeretterjesztő TV-csatonák  műsoraiból származnak, kiegészítve saját fantáziáimmal. Mivel e téma rendkívüli módon érdekel, ezért a fantáziám az igencsak szárnyal!!! Ezzel azt kívánom hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül kell a véleményemmel egyetérteni. Annál inkább sem, mivel a tudósok véleménye sem egyezik mindenben. A fentiek nagy része az én véleményem, természetes tehát, hogy ettől eltérő véleményeket is érdemes megfontolni!!